Wordpress priče – Gde je gutenberg zakazao?

01. jun 2020.

Sa svojom zastupljenošću preko četvrtine svih postojećih sajtova na internetu - od Wordpress-a se mnogo očekuje. Jedan je od najjačih i najstabilnijih CMS-a, a shodno tome se očekuje da svakog dana opravda svoju reputaciju. S tim u vezi je i sam Wordpress, kao direktni odgovor rastućoj konkurenciji rešio da svoju, tada najnoviju verziju 5.0.1, obogati nečim revolucionarnim. Rešenje je našao u potpuno novom editoru koji je predstavio pod simptomatičnim imenom „Gutenberg“.

Očekivanja su svakako bila ogromna. Dotadašnji sistem unosa teksta koji je praktično bio identičan Word-u zamenjen je novim, baziranim na Javascript-u. U tom novom sistemu najmanji element unosa je tzv. block. Ideja vodilja ovog potpunog zaokreta, ljudima iz Wordpress-a bila je ta da iako dotadašnji, svima poznati i široko prihvaćeni editor Tiny MCE pruža korisnicima mogućnost lakog i brzog unošenja sadržaja, ipak ima svoja ograničenja. Ograničenja koja su gotovo onemogućavala korisnicima da stilizuju svoje blogove i sajtove u potpunosti po svojim željama. Naravno, korisnicima su na raspolaganju stojali brojni „Wordpress page builders-i“. Ali su gotovo svi pružali samo najosnovnije u besplatnim verzijama. Pun kapacitet su davali jedino u plaćenim verzijama - često sa cenama koje korisnici jednostavno nisu mogli ispratiti.

Stoga je zahtev za implementacijom editor-a koji će s jedne strane pružati mogućnost lakog unosa sadržaja a s druge strane omogućiti brzo i besplatno stilizovanje sadržaja postala nužnost! Ipak, ono što je inicijalno bilo zamišljeno kao revolucionarni pomak vrlo brzo postala je jedna od najomraženijih promena koje je Wordpress implementirao, ikada!

Gde je i šta krenulo nizbrdo?

Onaj deo Wordpress zajednice koji ovaj editor smatra potpunim promašajem slaže se u jednom – previše se žurilo. Nova verzija ove platforme rađena je i objavljena tako da su tokom celog postupka dobronamerne kritike i sugestije odbacivane i zanemarivane. Ponekad se sticao utisak da je ceo proces odrađen gotovo amaterski, što je za CMS koji pokreće gotovo trećinu sajtova apsolutno neprihvatljivo.

Wordpress, GutenbergKritike tu ne staju. Izdvojićemo par onih koje prema našem misljenju svakako predstavljaju velike mane ovog editora (takođe, mnogi tvrde da Gutenberg definitivno nije tipičan page builder kao na primer Elementor).

  • Zahtevniji vremenski za učenje – Mnogima koji su do tad koristili Tiny MCE editor, korišćenje Gutenberg-a izgleda kao upravljanje spejs šatlom. Kompleksnost istog dodatno je produbljena činjenicom da se za njegovo uspešno korišćenje praktično zahteva teorijsko savladavanje istog što pak, s druge strane mnogima predstavlja dug i mukotrpan proces.
  • Kompleksan UI – UI svakako jeste baza svakog dobrog softvera ili aplikacije. Zamisljen kao uprošćeni sistem gde će bilo koji korisnik na svom sajtu „nakačiti“ sta god mu padne na pamet iz bogate baze već pripljemljenih blokova, ova „funkcionalnost“ Gutenberga postala je i njegova najveća kritika. Korisnici se često izgube u moru blokova.
  • Sve je „block“ – Kad smo već kod blokova, u Gutenberg-u je sve blok. Paragraf, link, slika, tabela, navodnik, padajući meni... Sve je blok! Štaviše, da dočaramo zaluđenost blokovima, kada biste jedan paragraf „presekli enter-om“ da bi započeli novi red, Gutenberg bi i taj novi red tretirao kao paragraf. Pritom nema nikakve mogućnosti izmene namene izabranog bloka. Ako želite tabelu a radite u paragraf bloku, onda ćete u okviru paragraf bloka dodati blok! I tako gomilati blokove do beskonačnosti. A kako će izgledati HTML struktura bolje i da ne pričamo.
  • HTML katastrofa – To besomučno stvaranje blokova rezultira u jedan niz HTML/CSS ponavljanja koji gledan skupa izgleda blago rečeno kao horor. S druge strane, da bi nekako uspeli da razlikuju silne blokove, kreatori su se dosetili da koriste komentare. Ono na šta nisu računali jeste da bi vi, vaš sajt i sadržaj možda u nekom trenutku želeli da prebacite na drugu platformu. U principu, teorijski to je izvodljivo ali bi ih ta platforma učitavala onako kako i jeste njihova funkcija, a ne kao neki blok. Kad bi izračunali koliko bi vam vremena bilo potrebno da „očistite“ kod od silnih nabacanih komentara i elemenata jednostavno bi digli ruke od svega.

Godine su pred nama

Lista se svakako ovde ne završava. Postoji čitav niz ostalih problema s kojima se Gutenberg ne može pohvaliti. Tako na primer, mnogi žele da broj reči u svojim objavama ograniče na određeni broj. SEO stručnjacima je opcija koja se nalazila u klasičnom Tiny MCE editoru koja je brojala reči u objavi bila od ogromne važnosti. E pa u Gutenbergu je nema. Postoji opcija „Content structure“ koju morate naći, kliknuti, pa tek onda pronaći jednostavnu informaciju koja je do sada bila lepo vidljiva. Nepotrebno komplikovanje svakako! O frustrirajućim popup-ovima koji se konstantno pojavljuju čim iole približite miša interfejsu ne želimo ni da počinjemo.

Bilo kako bilo, Gutenberg je tu. Njegovo vreme tek počinje. Pretpostavljamo da vam je jasno da mnogi nisu oduševljeni njime. Svakako bolja opcija bi bila da je ostala mogućnost da se instalira kao plugin, tj. da ne postane default editor. Ovako, Wordpress je sve njegove korisnike stavio pred svršen čin i u velikoj meri podelio svoju široku zajednicu na one koji su oduševljeni i one koji ovaj čin smatraju najvećim promašajem.

Kojoj grupi pripadate vi!?