Web dizajn trendovi u 2021. godini

od strane | 30. decembar 2020.

Trendove u dizajnu često diktiraju kulturne promene koje se konstantno dešavaju širom sveta. Ova godina je, s druge strane, bila i mali izuzetak. Stavljajući nas veoma često u karantin, Covid-19 je prouzrokovao jos dramatičnije promene u sferi digitalnog dizajna, forsirajući nas da dublje zalazimo u digitalni svet.Tome smo neumitno menjali način na koji smo živeli svoje živote do sad. Biološka potreba svakog čoveka – da konstantno bude u interakciji sa drugima, naspram preporuka nadležnih da “ostanemo u svojim kućama”, za web dizajnere je stvorila svojevrstan izazov – kako stvoriti stvarna iskustva i učiniti ih digitalno dostupnim svakome.

Web dizajneri i developeri probali su na sve načine da se adaptiraju novonastalim okolnostima. Neki od njih su se pokazali kao veoma uspešnim u toj trci za što boljim vizualnim užitkom a samim tim i boljom posećenosću sajtova. Novi standardi u tipografiji, neobicne šeme boja, razne 3D simulacije proizvoda za kupce na mreži, samo su neke od njih.

U ovom tekstu, probaćemo da za vas, izdvojimo par onih koji se uklapaju u zasebne industrije i ličnosti korisnika. Pritom, već na startu, želeli bismo da skrenemo pažnju da, primena ovih noviteta nije samo estetska odluka.Takođe, implementacija što većeg broja istih ne mora nužno voditi većoj posećenosti i boljoj oceni korisnika. Najbitnije je pažljivo analizirati industriju kojoj pripadate I shodno tome izvršiti selekciju. Dakle, akcenat je na kvalitetu a ne kvantitetu!

Fontovi I tipografija

font-imgSans serif fontovi oduvek bili omiljeni od strane web dizajnera zbog njihove elegantne čitljivosti i jednostavne strukture. Ta ljubav nastala je prvenstveno zbog manje veličine i rezolucije ekrana u nekim ranijim periodima. Međutim, veličine i rezolucije ekrana su veće i jasnije nego nekada. Suprotno njihovim „zastarelim“ prethodnicima, ekrani koje sada dizajniramo privlačniji su za ukrašene, teže, serifske fontove. Na primer, veći ekrani omogućavaju da serifski fontovi izgledaju manje pretrpani i čitljiviji – zahvaljujući povećanom prostoru oko reči. Isto tako, veća rezolucija čini da slova izgledaju jasnije.

S druge strane, dizajneri danas često pribegavaju i animiranim tipografskim elementima koji u dekorativne svrhe koriste rečenicu ili zbirku reči. Animirani niz reči često će biti strukturiran kao određeni oblik, suprotno standardnom horizontalnom formatu rečenice s leva na desno. Ipak, njegova uloga će uvek biti dekorativnog karaktera, a ne kao tekst koji se čita. Dizajneri obično koriste ovu tehniku da prenesu brendiranje ili marketinški cilj, stvarajući željenu vibraciju ili vizuelnu temu.

Upotreba E-moji-a

Ok, pre svega, ko ne voli emoji-e?! Simpatični su, slatki i umeju da u datom trenutku ulepšaju dan svakome! Njihova popularnost primorala je web dizajnere da ih svrstaju u svoj omiljeni alat. Iskorišćavanje ovih ilustrovanih poteza sada je efikasan, jednostavan način za ilustraciju raspoloženja prema brendu i neverbalnih poruka na jeziku koji je poznat korisnicima svih porekla. Komunikacija sa ciljanom publikom svih jezika i dijalekata napreduje ovom tehnikom – glas vašeg brenda sada se može čuti na vizuelni, neverbalni način.

Boje, palete, ilustracije

graphic-designer-working-desktop-computerVerovatno jedna od najvećih razlika u dizajnu izmedju web stranice i klasične štampe jeste mogućnost upotrebe nežnijih, svetlijih boja. Za razliku od klasične štampe, upotreba svetlijih boja u web dizajnu daleko je prisutnija, gde ne gube bogatstvo i ne izgledaju neprozirno i mutno. Umirujući efekat svetlih boja često podstiče korisnike da ostanu duže na stranici, uživajući u spokojstvu i toplini palete boja.

S druge strane, ni trend jarkih, boldiranih boja nije u potpunosti iščezao. Sve više i više dizajnera gravitira ka upotrebi vrlo smelih boja, sa usaglašenim naglaskom na crvenoj, plavoj i žutoj kao primarnim bojama. Ovaj trend u dizajnu za cilj ima animiranje mladje publike kroz naglašavanje optimistične i uzbudljive atmosfere.

Na kraju, moramo takođe spomenuti i sve prisutniju implementaciju crnih okvira oko brojnih elemenata na web stranici. Ove crne linije i obrubi mogu se razlikovati u debljinama i dizajneri ih često koriste kao pregrade za stranice, posebno kao razdelnike različitih sekcija na stranici.

Jednostavnost oblika

Umetnički stil ere 90-ih takođe se vratio u trendove web dizajna – ovog puta u obliku motiva jednostavnih oblika integrisanih u dizajnerske šeme. Ove pojednostavljene dvodimenzionalne ilustracije oblika mogu se pohvaliti jednom nijansom boje, bez dubine ili teksture.

Zaključak

Gotovo da niko sa sigurnosću, poučen dešavanjima u ovoj odlazećoj 2020-oj godini, ne može reći sta nas sve očekuje u Novoj 2021-oj. Iz perspektive web dizajnera jedno je ipak sigurno, Nova godina doneće svakako nove mogućnosti. U tom moru noviteta bitno je prepoznati kvalitet i adekvatno ga implementirati, kako bi se vaša stranica isticala u odnosu na konkurentsku.

Poslednji članci

Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

Organizacija GIZ – Nemačka saradnja u Srbiji 19. i 20. oktobra organizovala je konferenciju Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou u hotelu Tornik na Zlatiboru. Konferencija koja je postala centralni događaj okupljanja za sve iz socijalne i...

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Izrada sajta –  korak do uspešnog poslovanja Svi mi stremimo ka što zapaženijem poslovnom uspehu, liderstvu u svojoj delatnosti i snažnom dominacijom nad konkurencijom. U ovom vremenu, postoji samo nekoliko stvari koje moramo imati na umu ako imamo u planu da te želje...

Kako najbolje optimizovati slike na vebsajtu

Kako najbolje optimizovati slike na vebsajtu

Dakle, imate web stranicu na kojoj objavljujete neki sadržaj i tražite najbolji ranking jer je vaš sadržaj sjajan i WOW. Međutim, postoji mali problem u tome što – zapravo ne dobijate potreban ranking. Slike na vašoj web stranici mogu biti izvor vaše muke. Ovde ćemo...

Loading...