Trening o digitalnom marketingu – kako uz Facebook, Instagram oglašavanje i SEO do uspeha u biznisu

17. januar 2019.

U ponedeljak i utorak, 24. i 25. decembra, održali smo trening o digitalnom marketingu za učenike srednje ekonomske škole u Nišu. Učenici su tom prilikom saznali više o samom pojmu digitalnog marketinga – šta on obuhvata, koliko je rasprostranjen i na koji način je povezan sa uspešnim pokretanjem i vođenjem biznisa u Srbiji i svetu.

Trening o digitalnom marketingu
Trening o digitalnom marketingu
Trening o digitalnom marketingu

Ono što mladi ljudi, a u ovom slučaju budući ekonomisti, marketinški stručnjaci i specijalisti digitalnog marketinga najviše prate i sa čime se najviše identifikuju su društvene mreže, a iz razgovora koji smo vodili videli smo da mladi žele da društvene mreže (p)ostanu i neizostavni deo njihove buduće karijere.

Facebook i Instagram oglašavanje

Trening o digitalnom marketingu

Prvog dana treninga smo razgovarali o Facebook i Instagram oglašavanju, vođenju naloga na tim mrežama i načinu kako oni doživljavaju reklame, ali i kako konkretno one utiču na njihov i život njihovih najbližih. Facebook je kao platforma toliko prisutna u životima svih nas pa je opšti zaključak da se više doživljava kao tradicionalni medij ili nešto što je “oduvek” bilo prisutno i pored nas, dok je Instagram sada već apsolutni hit i daleko iznad svih ostalih društvenih mreža.

To nam je pružilo priliku da malo bliže porazgovaramo o mogućnostima koje te mreže pružaju novim a i tradicionalnim biznisima i kakvu vrstu reklamiranja nam novi trendovi nameću u 2019. godini.

Bliže smo se upoznali sa time čemu Facebook kao platforma može da posluži, za koje akcije, kampanje, brendiranje, kao i gde je tu prostor za biznise, oglašavanje i prodaju proizvoda. Učesnici treninga su naučili više osnovnim pretpostavkama Facebook reklamiranja, koje vrste oglasa najbolje prolaze na Facebooku i kako pronaći pravi format za pojedinačni biznis. Vodeći računa o tome da su se neke promene već videle i u odlazećoj godini, pričali smo o nekim od glavnih trendova za 2019.godinu, ali i koje su to greške u oglašavanju koje nadalje treba izbegavati.

Pošto je cilj treninga bio da se posebno Facebook i Instagram približe mladima kao platforma za biznis i oglašavanje, saznali smo i kako je Instagram prestao da bude “igralište za mlade” i postao omiljeno mesto za korisnike u najproduktivnijem dobu, te biznis prilika i pravo mesto za prodaju proizvoda i usluga.

Veza SEO i uspešnog biznisa – koji elementi su neophodni

Trening o digitalnom marketingu

Na konkretnom primeru sajta Organic Tea Serbia smo imali priliku da predstavimo neke od osnovnih tehnika SEO, tehnički aspekt SEO-a, kao i alate potrebne za uspešan rad - uz poseban fokus na besplatne alate.

Oni su i od najveće važnosti za svaki početak u vođenju marketinških kampanja, posebno kada se raspolaže ograničenim budžetima. Pričali smo i o osnovnim pretpostavkama za pisanje “SEO friendly” sadržaja, kreiranju sadržaja i šta je potrebno preduzeti pre samog pisanja. Pored pisanja, razgovarali smo i kako besplatno plasirati i promovisati sadržaj sa sajta, tj. gde i kada plasiramo sadržaj koji smo kreirali.

Ovo je samo deo aktivnosti koje Omladinski edukativni centar sprovodi uz pomoć Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije i Kancelarije za mlade Grada Niša. U januaru očekujemo nastavak treninga, ali takodje nastavljamo i sa individualnom mentorskom podrškom svim učesnicima treninga.