Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

od strane | 26. decembar 2022.

Organizacija GIZ – Nemačka saradnja u Srbiji 19. i 20. oktobra organizovala je konferenciju Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou u hotelu Tornik na Zlatiboru. Konferencija koja je postala centralni događaj okupljanja za sve iz socijalne i društvene sfere, ugostila je i tim iz PaprikArt-a.

Dosadašnja saradnja

Saradnja naše agencije sa GIZ-om traje od sredine 2020. godine kada je uspešno odrađen projekat izrade sajtova za deset Centara za socijalni rad širom Srbije. Od tada radimo na pronalaženju delotvornih rešenja za trajno poboljšanje uslova života. Početkom 2022. godine, javila se potreba za novim sajtovima kao i za unapređenjem postojećih imajući u vidu da veb sajtovi treba da budu digitalno pristupačni po WCAG level AA pravilima.

Kako do digitalne pristupačnosti ?

conference_2 Drugog dana konferencije ispred agencije PaprikArt, naš kolega Miloš Kocić WordPress developer održao je prezentaciju na temu “Digitalna pristupačnost internet stranica pružalaca usluga”. Glavni fokus bio je na tome da svi korisnici Centara mogu neometano da pistupe informacijama od značaja i koriste veb sajtove bez problema podešavanjem alata za pristupačnost. Pored neophodnih informacija o digitalnoj pristupačnosti sajta i uslovima koje takav sajt treba da ispuni, Miloš je predstavio jedan od urađenih sajtova, i uživo demonstrirao kako jedna veb stranica može biti digitalno dostupna osobama sa invaliditetom.

Postojeće veb stranice koje su izrađene za potrebe Centra za socijalni rad su dodatno nadograđene uz pomoć alata za pristupacnost. Na taj način, slepe i slabovide osobe, kao i osobe sa slabom pokretljivošću ruku mogu da koriste stranice Centra bez poteškoća.

Alat za pristupačnost koji je implementiran sadrži nekoliko ključnih stvari, kao što su mogućnost povećavanja ili smanjivanja fonta, izbor između tamne i svelte teme, kao i podešavanje
kontrasta, tako da osobe koje pate od fotosenzitivnosti mogu da koriste stranicu bez problema. Sva podešavanja koja korisnik izabere ostaju sačuvana i nakon zatvaranja pretraživača, sve dok ih sam korisnik ne izmeni ili resetuje.

conference_3Ovaj alat takođe omogućava korišćenje veb stranice samo preko tastature uz mogućnost direktnog prelaska na sadržaj. Takođe, osobe sa slabom pokretljivošću ruku se mogu kretati kroz sadržaj stranice koristeći se samo jednim prstom. Digitalno pristupačan sajt sadrži opciju koja pokreće čitač ekrana koja omogućava čitanje linkova pravilnim redosledom.

Na samom kraju, uz pomoc WCAG čekera, koji proverava da li je sadržaj sajta prilagođjen osobama sa invaliditetom, sajt Centra je proveren i označen kao digitalno pristupačan.

Poziv za dalju saradnju

Nakon Miloševe prezentacije, iz CSR Prijepolje se obratila Rada Divac koja se zahvalila našem timu na odličnoj saradnji, sa fokusom na kvalitet i dostupnost, i predstavila sajt Asocijacije centara za socijalni rad Srbije. Projektna menadžerka GIZ-a i moderatorka konferencije Tatjana Rajniš pozvala je sve zainteresovane da se jave i uz pomoć naše agencije izrade digitalno pristupačne sajtove.

Poslednji članci

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Izrada sajta –  korak do uspešnog poslovanja Svi mi stremimo ka što zapaženijem poslovnom uspehu, liderstvu u svojoj delatnosti i snažnom dominacijom nad konkurencijom. U ovom vremenu, postoji samo nekoliko stvari koje moramo imati na umu ako imamo u planu da te želje...

Kako najbolje optimizovati slike na vebsajtu

Kako najbolje optimizovati slike na vebsajtu

Dakle, imate web stranicu na kojoj objavljujete neki sadržaj i tražite najbolji ranking jer je vaš sadržaj sjajan i WOW. Međutim, postoji mali problem u tome što – zapravo ne dobijate potreban ranking. Slike na vašoj web stranici mogu biti izvor vaše muke. Ovde ćemo...

Kako koristiti podatke pri kreiranju sjajnih newslettera?

Kako koristiti podatke pri kreiranju sjajnih newslettera?

Pokretanje njuzletera odličan je način da poboljšate svoju prodaju i povećate stopu konverzije, a da pritom ne radite puno. Međutim, što se tiče kreiranja e –biltena ili njuzletera, manje je stvari o kojima morate brinuti. Ovo su male stvari koje čine najveće razlike,...

Loading...