Landing strane za početnike

19. jul 2018.

Kao što smo ranije govorili, dobra biznis vebsajt stranica je dizajnirana oko aktivnosti koje želite da vaši posetioci preduzmu.

U tome se veb stranice razlikuju od landing stranica. Landing strane imaju specifične prednosti koje ih razdvajaju od običnih veb stranica i čine ih efikasnim alatom za prikupljanje podataka o potencijalnim kupcima i za marketing.

rad na laptopuLanding stranica je važna marketinška alatka koja podiže svest posetioca putem specifičnog sadržaja i upućuje posetioce( kroz pozive na akciju) da pošalju svoje podatke u zamenu za željene informacije i time znatno povećavajući konverzije.

Puno malih preduzeća slabo razlikuje pojam veb stranice i landing stranice, da mnogi digitalni marketeri imaju pripremljen svojevrsni kurs za većinu novih klijenata. Jednostavne veb stranice se uklapaju u hijerarhijsku strukturu vašeg vebsajta i sastoje se od stranica kao što su početna strana, o nama, o timu, do stranica proizvoda i ponuđenih usluga. Njihova jedina svrha je da istaknete vašu korporativnu vrednost i pomognete svojim klijentima da otkriju i nauče nešto više o vašem poslu.

Sa druge strane, ciljne stranice su optimizovane za pružanje kvalitetnog sadržaja koji pretvara posetioce u buduće kupce. Ove stranice obično rade bez eksternih veza ili navigacije ka drugim stranicama. One samo navode posetioce da kliknu na navedeni poziv na akciju.I to bi bilo to.

Kvalitetna i profesionalno dizajnirana landing stranica može znatno povećati konverzije svih tipova marketinških kampanja. To se obično radi na ovaj način - umesto usmeravanja posetioca na vebsajt vaše kompanije, usmeravate ih na specijalno dizajniranu odredišnu stranicu, predviđajući svaki korak koji želite da preduzmu.

Šta je landing strana i zašto mi je potrebna?

uspešna landing stranaSvaka stranica na koju neko stigne ili “sleti” nakon što klikne na marketing “poziv na akciju” može se nazvati odredišnom stranom. Moguće je da nema nikakvih veza sa vebsajtom kompanije, a takođe se naziva i namenska, samostalna stranica. Ove samostalne stranice su dizajnirane za određenu marketinšku kampanju i moraju da ispune određeni cilj. Možda će zvučati smešno, ali ove stranice same “plutaju” i mogu biti dostupne samo sa linka koji se nalazi u vašem marketinškom sadržaju.

Njihova svrha može biti dvosmislena:

1 - Prikupljanje leadova ili kontakata koji vam omogućavaju da "ciljate" ljude u vašim budućim kampanjama

2 - Zagrevanje potencijalnih kupaca za proizvod koji pokušavate da prodate

Landing stranice stvaraju vrednost za vaš biznis tako što prikupljaju vredne informacije poput nečije e-mail adrese ili drugih ličnih podataka. Uz dozvolu posetioca, možete pokušati da prodate neke svoje proizvode ili usluge kombinovanjem dva najsnažnija alata za prodavce - e-poštu i landing stranice. Ove informacije obično dobijate u zamenu za nešto: e-knjigu, njuzletere, podcast emisije, pretplate na blogove, izveštaje, ponude za konsultacije, u osnovi sve što je “sveže” i besplatno.

Druga vrsta je landing stranica za "zagrevanje". Takođe se zovu click-through ili odskočna (jumping) stranica. One su dizajnirane kao međustranice, od reklame do krajnjeg odredišta. Njihova svrha je da "zagrejate" posetioca pre finalnog upoznavanja sa proizvodom ili uslugom koju pokušavate da prodate. Ove stranice obično pružaju dovoljno informacija za kupce i čine ih spremnim za kupovinu.

Odgovor na pitanje zašto su landing stranice tako uspešne je - poruka. Ta poruka ima moć da poveže i obogati poruku prikazanu na linku kojim se došlo do te landing stranice. Ovo je veoma važno jer je većina posetilaca danas nestrpljiva i napušta vašu stranicu u roku od nekoliko sekundi od dolaska ako ne odgovorite na njihove želje i ne pređete brzo na stvar.

Koji je glavni cilj vaše landing strane?

Morate ga imati. Bilo da je to broj konverzija, broj ljudi koji su kliknuli na vašu stranicu ili nešto drugo, ali ne zaboravite da ga postavite. Mi kažemo barem (i najbolje je) jedan jer ove stranice moraju biti mnogo jednostavnije od drugih dizajn rešenja vašeg vebsajta. Obavezno izbegavajte sve informacije koje bi mogle da odvrate vaše posetioce i spreče ih da dođu do željenog cilja.

Jasan i koncizan tekst je neophodan. Možete da objašnjavate o temi i budete kreativni koliko god želite, sve dok to radite na jasan, koncizan i ubedljiv način. Jednostavnost bi mogla da znači mnogo i za vas i vaše buduće kupce jer ponekad ljudima treba samo mali signal pre nego što preduzmu taj poslednji korak.