Kako najbolje optimizovati slike na vebsajtu

od strane | 6. oktobar 2021.

Dakle, imate web stranicu na kojoj objavljujete neki sadržaj i tražite najbolji ranking jer je vaš sadržaj sjajan i WOW. Međutim, postoji mali problem u tome što – zapravo ne dobijate potreban ranking. Slike na vašoj web stranici mogu biti izvor vaše muke. Ovde ćemo vam pokazati kako možete optimizirati svoju web stranicu na pametan i brz način.

SEO poruka na ekranuDobra slika vredi više od hiljadu reči, kažu naši stari – a to i dalje veoma važi za vašu publiku, kao što ima veliku vrednost i za Google SEO algoritme. Dakle, evo kako možete pametno optimizovati slike na vašem sajtu.

Morate početi s pronalaženjem prave slike

Prvo što trebate tražiti je – slika (epohalno, zar ne?). Ovde ne govorimo o bilo kojoj slučajnoj slici koja bi popunila prostor. Umesto toga, treba vam nešto relevantno za temu, kao i visoki kvalitet same fotografije. Štaviše, zaista bi pomoglo ako imate nešto originalno. Dakle, ako koristite tuđe fotografije, morate tražiti dopuštenje ili dati podatke o vlasniku.

Postavljanje slike za vašu web stranicu

Kad dobijete sliku koju želite objaviti na svom vebsajtu, mnoge stvari morate postaviti na svoje mesto. Evo koraka koje morate učiniti.

Pravilo o imenovanju fotografije

Prvo ćete imenovati sliku prema sadržaju same slike. Na taj će način Google znati da je ova slika relevantna za vaš sadržaj. Dakle, pomoglo bi ako upotrebite pravi naziv datoteke, a najbolja je praksa da u tu svrhu upotrebite ključnu reč.

Format datoteke i veličina datoteke

Sada morate odlučiti koji format datoteke vam je potreban. Postoje različite vrste slikovnih datoteka i svaka ima drugu primenu. PNG je bolji ako želite zadržati transparentnost. JPEG je izvanredan po pitanju kvaliteta. SVG radi izvrsno kada želite slobodno promeniti veličinu slike bez puno gubitaka na kvalitetu. Na kraju, WebP je vrsta datoteke koja se bavi visokokvalitetnim rezultatima s datotekama manje veličine.

Dakle, prema tome se možete lakše odrediti po pitanju vrste datoteka za svoje fotografije.

Skaliranje slika za SEO

seo-optimizacijaBrzina je najvažnija za SEO, a vaše se slike moraju učitavati brže, baš kao i vaša web stranica. Postavljanje pogrešno skaliranih slika može povećati vreme učitavanja slike i stranice. Stoga je najbolji izbor da slike uvek skalirate pre objavljivanja jer će to skratiti vreme učitavanja.

Korišćenje responzivnih slika za rad na različitim uređajima je izvrsno rešenje ako vaše posete uglavnom dolaze sa mobilnih uređaja.

Dodavanje slike na vašu web stranicu nije tako jednostavan zadatak

Sada kada ste završili s postavljanjem slike, tu dolazi mesto na koje ćete postaviti fotografiju.

Upravljanje front-endom

Tu morate objaviti slike s odgovarajućim natpisima. Dakle, fotografije će postati informativnije umesto da dovode u zabludu.

Improvizovanje backenda

Što se tiče backenda, morate početi s pružanjem ispravnog „alt teksta“ i „naslova“. Oni pomažu u postizanju boljih SEO rezultata.

Strukturirani podaci

Dodavanje strukturiranih podataka za slike pomaže u prikazivanju, tj. u pretraživanju slika, što može biti odličan način za poboljšanje poseta na vašem vebsajtu.

OpenGraph i Twitter kartice

Ako upravljate SEO procesom na pravi način, takve stvari će vam osigurati da se vaše slike uvek šeruju kada svoju web stranicu delite na bilo kojoj platformi.

Upotrebite tehniku ​​“Blur Up” i Lazy Loading Method kako biste proces učitavanja učinili efikasnijim

Tehnikom „Blur Up“ prvo učitavate sliku slabijeg kvaliteta. Iako se zamućena slika prvo učitava, čitatelji osećaju da se proces odvija brzo. Još jedna tehnika koju možete koristiti je tehnika Lazy Load, gde možete prvo učitati vrh, a svaki će se deo učitavati dok se i stranica učitava. To daje iluziju da se sajt kao i sve slike učitavaju vrlo brzo.

Zaključak

Bez obzira da li pišete jedinstvene ili dosadne sadržaje, objavljivanje slike može celu stvar da učini vrlo atraktivnom. Međutim, objavljivanje fotografija odmah i naprečac nije najbolja stvar jer trebate optimizovati svaku sliku kako bi vaša web stranica dobila bolje SEO rezultate. A uvek možete slediti sve gorenavedene savete i trikove kako biste dobili odlične SEO rezultate upravo pomoću slika sa svog vebsajta.

Poslednji članci

Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou

Organizacija GIZ – Nemačka saradnja u Srbiji 19. i 20. oktobra organizovala je konferenciju Primeri dobrih praksi i usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou u hotelu Tornik na Zlatiboru. Konferencija koja je postala centralni događaj okupljanja za sve iz socijalne i...

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Zašto je izrada dobrog sajta temelj svakog uspešnog poslovanja?

Izrada sajta –  korak do uspešnog poslovanja Svi mi stremimo ka što zapaženijem poslovnom uspehu, liderstvu u svojoj delatnosti i snažnom dominacijom nad konkurencijom. U ovom vremenu, postoji samo nekoliko stvari koje moramo imati na umu ako imamo u planu da te želje...

Kako koristiti podatke pri kreiranju sjajnih newslettera?

Kako koristiti podatke pri kreiranju sjajnih newslettera?

Pokretanje njuzletera odličan je način da poboljšate svoju prodaju i povećate stopu konverzije, a da pritom ne radite puno. Međutim, što se tiče kreiranja e –biltena ili njuzletera, manje je stvari o kojima morate brinuti. Ovo su male stvari koje čine najveće razlike,...

Loading...