Izbor domena i izrada sajta – prvi korak ka digitalnom uspehu

11. jun 2018.

Izbor domena je tema pre svih tema, nešto kao pasoš za šareni i nepredvidivi svet internet marketinga.

Stalno dobijamo pitanja o tome koji su domeni najpopularniji, tj. koji su “trenutno” najbolji. Kakvu ekstenziju bi trebali da imaju i da li to utiče na cenu? Imamo uvek mali uvod – sve je bitno, ali od ovog se polazi: ne štedite na hostingu i domenu, budite uvek deo kluba najboljih. Šta to znači?

rag doll looking signsUkoliko je vaš brend usmeren na lokalno tržište, najbolji je nacionalni domen kao što je u Srbiji - .rs. , u Sloveniji .sl ili .uk u Velikoj Britaniji. Vaši potencijalni klijenti vas vide kao lokalnu firmu, orijentisanu pretežno na domaće tržište, a nacionalni domeni su favorizovani u okviru te države. Napomenućemo da i nacionalni domeni spadaju u tzv. Top-Level Domains (TLD) kategoriju domena, ali su favorizovani na teritorijama te države.

Sa druge strane, ukoliko ciljate na na internacionalno tržište, po pravilu najbolji je - .com domen. I on spada u tzv. TLD, ili Top Level Domain, kojih ima nekoliko ali glavni su:

.com – skraćeno od commercial, predstavlja najpopularniji tip domena, a dostupan je i pojedincima i organizacijama.

.net - skraćeno od network, prvobitno je bio namenjen vebsajtovima sa tehnološkim i tehničkim bekgraundom, ali dostupni su bilo kome ko želi ovakvu ekstenziju.

.org - skraćeno od organization, a namenjeni neprofitabilnim (ili bilo kakvim) organizacijama, ali dostupne svima koji žele da imaju takvo ime.

U određenim delatnostima imamo posebne adrese domena, tako da recimo posebnu težinu za obrazovne sadržaje ima domen .edu kao i .info u sferi informisanja. TLD su nezavisni od države u kojoj se nalazite i tretiraju se na jednak način. Domen sa međunarodnom ekstenzijom je uvek bolji za internacionalno poslovanje. Oni su mnogo bitniji nego lokalne ekstenzije, a takođe su efikasniji prilikom uspostavljanja međunarodnih poslovnih kontakta, jer daju tu internacionalnu notu biznisu. Domen je glavna onlajn adresa vašeg biznisa i treba verno da predstavlja vašu poslovnu aktivnost.

Kako izabrati najbolje ime domena?

websajt lansiranje raketeUkoliko ste izabrali originalno i pamtljivo ime kako brenda, tako i domena, svako će se njega lako setiti i doći će pravo na vaš vebsajt. Međutim, ako je izabrano ime previše komplikovano, možda će se potencijalni kupac setiti samo vašeg proizvoda - onda upadate u opasnost da ne klikne na vaš sajt, i to je već jedna izgubljena šansa. Tako da uvek imamo jedan savet - izaberite kratko (ili što kraće) ime. Time smanjujete rizik da se potencijalni klijent ne seti tačnog naziva domena ili da ga pogrešno ukuca u svoj pregledač. Jedini način da ovo sprečite je da izaberete jednostavan i kratak domen. Izabrati domen koji se lako kuca, bez simbola, i nelogičnih fraza je sigurno jedan od najvažnijih faktora za uspeh u onlajn biznisu.

Pitate se kako to izgleda u praksi? Recimo bavite se preradom mesa bilo gde u Srbiji, Sloveniji, Španiji. Naziv “prerada mesa” u domenu, plus mesto gde živite bi bilo jedno od rešenja.Ili možda samo “prerada mesa”, zbog efektnosti. Onda se zapitate – da li bih ja kupio meso ponuđeno na tom sajtu, ili bih ipak gradio brend koji objašnjava zašto je meso koje nudim pravi izbor za kupca?

Generičke fraze kao “najbolji frizer Beograd” ili “ letovanje2018” možda najbolje označavaju Vaš biznis, ali su kratkog daha, jako su podložne konkurenciji i zahtevaju dosta ulaganja u optimizaciju, bez garancija. Nasuprot tome, građenje brenda, tj. ulaganje u brend, uz promovisanje usluga ili proizvoda i kvalitetan SEO, donosi bolje rezultate na dugoročnom nivou.

Domen kao naziv brenda

Šta ime domena znači za vaš brend i kako ime brenda utiče na naziv domena? Odmah da vam kažemo – utiče mnogo, a kako stoje stvari, uticaće sve više. Prva misao i odluka svakog vlasnika biznisa je poklapanje imena domena sa nazivom brenda. Oni naravno tada ne razmišljaju koliko je važno da precizno i promišljeno izaberu domen gledano iz ugla recimo - optimizacije sajta za pretraživače. Zvučno ime domena može se izjednačiti sa najboljom lokacijom prodavnice ili restorana u gradu, a to niko ne želi da prepusti nekom drugom.

Dobar, koncizan i lako pamtljiv naziv domena je srž brendinga i šire marketing strategije. Zato treba istražiti na vreme da li je domen budućeg brenda dostupan i da nije već zauzet. Ako nije, željeni domen se odmah zakupljuje, naročito u jako kompetitivnim biznisima. Dobra ideja je i zakupiti sve varijacije na temu imena domena i ekstenzija (ako je moguće). Tako izbegavate da vam konkurencija odnosi potencijalne posete i time izgubite ozbiljan novac na duže staze.

Dalje, treba održati prepoznatljivost brenda, ostati dosledan i postojan. Mnogi marketing stručnjaci se slažu da naziv brenda vredi mnogo više od naziva domena, ali treba otkloniti sve eventualnosti. Ako želite da ulažete u optimizaciju sajta, da potrošite novac i energiju zarad dugoročnih rezultata, onda je domen kao brend odlična početna tačka.

Lako prepoznatljiv domen utiče na sve korisnike interneta da se lako sete vašeg vebsajta kada žele da pronađu nešto što su već videli ranije kod vas. Recimo - zamislite situaciju da promovišete vaš brend na Guglu, ljudi su vas negde tu videli, ali još nisu odlučili da kupe Vaš proizvod ili koriste neku uslugu. Tu je pretraga od ključne važnosti, pa je kratak i prepoznatljiv naziv uslov da će vas željeni klijent lako pronaći. Lako će pronaći uslugu ili proizvod, ali jedino brend može da osigura da će kupiti baš kod vas!

Dakle, identitet, tj vaš brend je jako važan. Ukoliko se neko ime lako pamti, a usluga ili proizvod lako povezuje sa brendom, rađaju se pozitivni odnosi prema njima. Ne činite nikada dodatni napor kupcu, neka vas odmah upamti. Jednom kada ga izaberete, naziv domena će ostati povezan sa vašim brendom zauvek – potrudite se da veza bude prava i na obostrano zadovoljstvo.